TATABAHASA

NOTA LENGKAP TATABAHASA:

MODUL 1- KATA GANTI NAMA DIRI

MODUL 2 – KATA GANTI NAMA DIRI SINGKAT

MODUL 3 – KATA BILANGAN

MODUL 4 – KATA PENGUAT

MODUL 5 – DARJAH PENGHABISAN

MODUL 6 – KATA NAFI

MODUL 7 – KATA PEMERI

MODUL 8 -KATA PERINTAH

MODUL 9 – KATA MAJMUK

MODUL 10 – KATA PARTIKEL

MODUL 11- KESILAPAN EJAAN (KATA)

MODUL 12 – KESILAPAN EJAAN (KATA MAJMUK)

MODUL 13 – KESILAPAN EJAAN (IMBUHAN PINJAMAN)

——————————————————————————————————————————

TOPIK 1 – AYAT TUNGGAL

TOPIK 2 – SUSUNAN AYAT SONGSANG

TOPIK 3 – AYAT PASIF

TOPIK 4 – KATA MAJMUK

TOPIK 5 – IMBUHAN ‘meN-…-kan’ DAN ‘meN-…-i’

TOPIK 6 – KATA BANTU

TOPIK 7 – KATA ADJEKTIF

TOPIK 8 – FUNGSI -NYA DALAM AYATdoc

TOPIK 9 – KATA KERJA

TOPIK 10 – PASANGAN KATA MENGELIRUKAN

TOPIK 11- KESALAHAN STRUKTUR AYAT

PERIBAHASA – BERIKUT MERUPAKAN PERIBAHASA YANG TERDAPAT DALAM BUKU TEKS TINGKATAN 4 DAN TINGKATAN 5 – PERIBAHASA

335 thoughts on “TATABAHASA

 1. CIKGU ZURAIDA

  Tahniah, cikgu kerana berjaya menghasilkan laman bahasa yang begitu bagus untuk kegunaan semua guru bahasa. diharapkan agar cikgu dapat menambah baik laman ini.

  1. Mohamad bin Musip

   Tahniah atas inisiatif yang amat baik ini. Mohon izin dipautkan pada Kelab Pendidikan Abad 21 kelolaan saya.

   1. azizah jaya

    Mohon izin untuk share kepada anak anak pelajar. Semoga perkongsian ini memberi keberkatan kepada tuan sekeluarga.AMIN

  2. Ms Then

   Laman tatabahasa cikgu ini boleh diguna untuk rujukan darjah 3 murid sekolah kebangsaan/sekolah jenis kebangsaan?

 2. Puan Izanie Ayza bt Ayub

  Salam….
  saya ialah seorang guru GSTT. Telah berpengalaman mengajar lebih kurang 4 tahun. Sebelum ini di beri amanah mengajar B.Melayu ting. Peralihan. Tetapi untuk tahun ini, saya telah diarahkan untuk mengajar B.Melayu tingkatan 1 dan 2 bagi kelas sederhana ke lemah. Saya sangat berharap tuan dapat memberikan saya panduan serta beberapa modul yg boleh digunakan di dalam kelas terutama bagi pelajar di kelas kategori lemah. Terima kasih atas bantuan tuan

 3. fyda

  assalamualaikum..

  terima kasih cikgu kerana berkongsi ilmu..banyak manfaat yang saya perolehi..saya merupakan guru baru lepasan DPLI dan perkongsian ilmu cikgu memberi panduan kepada saya.

  terima kasih.

 4. fara

  akum cikgu…terima kasih kerana bersusah payah cikgu menyiapkan nota dan latihan di blog cikgu…..saya sebagai guru bukan opsyen bm amat bersyukur kerana nota cikgu amat membantu saya.

 5. yatikawi

  Satu lagi…..saya sering melawati web ini utk mencari bahan p&p. Walaupn saya mengajar di sek rendah tp info yg dipaparkn memberi inspirasi kpd saya. Tahniah dan terima kasih

 6. mastura

  Terima kasih yg tak terhingga atas segala bahan yg dpt saya manfaatkan. Moga usaha murni cikgu mendapat ganjaran pahala yg berpanjangan selagi kami menggunakannya.

 7. adawiyyah aziz

  salam…sgt berterima kasih pd cikgu krn sudi berkongsi ilmu…sy org baru dalam mengajar BM..sy nk mntk izin dr cikgu tuk mengambil bahan yg cikgu bg kt sini..sgt berguna bg sy..jutaan terima kasih sy ucapkan

 8. Bad

  salam sejahtera.saya guru pelatih sedang menjalani latihan mengajar. Mohon izin menggunakan bahan cikgu untuk panduan saya mengajar bahasa melayu tingkatan 2.Terima kasih cikgu.

 9. Rozi

  Salam. Saya mohon kongsi nota cikgu untuk pelajar saya. Terima kasih yang tak terhingga. Nota yang ringkas tapi padat. Tahniah.

 10. fatin

  Assalamualaikum..sy mohon kongsi nota cikgu dengan pelajar saya. laman cikgu bnyk membantu sy sbgai guru yg baru posting. tahniah..t.kasih…

 11. siti noor azariyah

  Asalamualaikum tuan. Mohon keizinan untuk menggunakan bahan-bahan dalam PdP saya. Bahan-bahan ini banyak membantu saya yang bukan opsyen bahasa dalam proses PdP. Mohon izin ye..

 12. Hayati Mohamad

  T.Kasih kerana nota-nota cikgu menjadikan saya guru yang boleh menyebarkan ilmu dengan lebih bermakna. Mohon izin menggunakan modul-modul ini untuk anak-anak didik saya

 13. Pn. Aniyah Johari

  Terima kasih kepada cikgu kerana lamanbahasa ini banyak emmberi manfaat kepada saya sebagai tenaga pengajar mata pelajaran bahasa Melayu.

 14. sarmiah ahmad

  Salam, saya suka blog ni tersusun n banyak info. Pohon nak ambil seikit bahan utk asigment saya? Bolehkan, semoga cikgu diberkati.

 15. sarah

  salam cikgu. boleh saya gunakan nota cikgu sebagai rujukan. Saya akan menduduki peperiksaan SPM tahun ni. Doakan sya cikgu. Terima kasih

 16. cikgu zu smik

  alhamdulillah jmpa gak apa yg yg saya cari selama ni.. minta izin utk dicopy.. semoga hidup ckg dilidungi Allah sentiasa..

 17. yatisham

  salam… terima kasih cikgu kerana memudahkan guru2 bukan opsyen khususnya untuk memahami sukatan2 tatabahasa ini. Modul ni mudah difahami. saya yakin pelajar saya akan cemerlang selepas ini. Izinkan saya mengambilnya untuk p&p saya. terima kasih cikgu moga dimurahkan rezeki cikgu.

 18. Assalamualaikum saudara. Salam perkenalan daripada saya Mohd Hata Abu Bakar GC Bahasa Melayu DG 48 sekolah rendah di Selangor. Tahniah atas kesungguhan dan kesediaan saudara untuk berkongsi ilmu di laman sesawang. ini dengan guru-guru.

 19. ERIC TING NGEE KWANG

  Salam 1Malaysia kepada semua pengunjung lawanbahasa ini. Terlebih dahulu, jutaan terima kasih buat CIKGU SAMSUDIN SARIF atas jasa baik beliau menyediakan bahan-bahan BM dalam laman ini. Ternyata segala bahan yang dimuat dalam laman ini sangat bermanfaat buat saya. Akan tetapi, semoga Cikgu dapat berkongsi maklumat tentang FRASA GRAMATIS DALAM KALANGAN…. agar pelajar-pelajar saya dan secara amnya berupaya memperoleh keputusan yang lebih cemerlang pada tahun ini. Sekian terima kasih….

 20. ERIC TING NGEE KWANG

  Wahai Cikgu Samsudin Sarif,
  Saya ada sedikit kekeliruan tentang tatabahasa (Imbuhan) seperti yang dinyatakan di bawah:

  Teori:
  MELANTIK = PELANTIKAN ( / )
  BERLANTIK = PERLANTIKAN ( x ) sebab tiada entri ini dalam Kamus Dewan

  Kekeliruan:
  PELABUHAN ( / ) = MELABUH ( / )
  PERLABUHAN ( x ) = BERLABUH ( / ) Soalnya, kenapa perlabuhan tiada dalam Kamus Dewan sedangkan perkataan ‘BERLABUH’ ada dalam Kamus Dewan? Maksud saya di sini, seolah-olah penggunaan teori di atas adalah tidak tepat………… Harap mendapat tunjur ajar yang mendalam. Terima kasih cikgu………

  1. Terima kasih Eric,

   ‘Teori’ yg anda maksudkan itu tidak boleh digunakan untuk semua perkataan. Perkataan ‘pelabuhan’ merupakan kata nama dan tidak boleh menggunakan ‘teori’ ini. Sebab itulah perkataan ‘perlabuhan’ tidak terdapat dalam kamus dewan.

 21. Cikgu Aida

  Terima kasih cikgu atas perkongsian ilmu ini. Mohon ilmu ini dikongsi dengan anak-anak murid saya. Semoga cikgu terus sukses dan murah rezeki.

 22. Cikgu Fatimah

  Terima kasih cikgu, perkongsian ini banyak membantu saya dan guru-guru bahasa yang lain. Mudah-mudahan Allah memberi keberkatan rahmat dan rezeki utk cikgu dan keluarga.

 23. Zurain

  terima kasih daun keladi.. terima kasih untuk semua bahan yang telah dikongsikan. semoga Allah yang akan membalas jasa cikgu.. terima kasih sekali lagi

 24. TUNG LAI KHENG

  sungguh gembira dapat melayari laman ini. saya guru BM selama tujuh tahun, masih banyak yang saya tidak faham (dulu ingatkan diri saya sudah faham). terima kasih kerana berkongsi laman ini secara umum. saya akan melayari laman ini dari semasa ke semasa untuk menambah nilai diri. terima kasih

 25. Nazrin

  Salam Cikgu,

  Terima kasih atas nota-nota tatabahasa yang amat berguna ini. Saya ingin memohon izin untuk menggunakan nota-nota ini untuk mengajar murid-murid saya. Terima kasih.

 26. aimnazri

  Assalam Encik Shamsudin. Minta kebenaran dan keikhlasan untuk mengambil dan menggunakan bahan ini bagi kegunaan mengajar anak bangsa. Terima kasih

 27. miss sue

  cikgu. laman bahasa ini sangat berguna untuk guru dan pelajar. terima kasih atas perkongsian ini. saya dah download nota dan bahan cikgu pada laman ini.halalkan ilmu yang cikgu muatkan ini.semoga cikgu sentiasa berjaya dan murah rezeki.

 28. cikgu nor

  assalamualaikum cikgu.. sy mohon untuk menggunakan bahan blog cikgu dalam p&p saya. mintak dihalalkan… semoga cikgu diberkati Allah.

 29. niniey

  Assalamualaikum…sy mengambil bahan cikgu untuk rujukan…mohon dihalalkan…semoga cikgu dibermatiNya..amin..terima kasih cikgu

 30. Bajuri

  Terima kasih, cikgu. Saya mohon daripada cikgu agar dapat halalkan ilmu cikgu ini untuk saya guna dalam pengajaran, kehidupan dan pengetahuan saya.

 31. Aisyah

  Salam..Nota yang lengkap dan mudah difahami. Terima kasih kerana berkongsi ilmu. Mohon untuk berkongsi ilmu ini bersama-sama pelajar saya,terima kasih yang tak terhingga.

 32. KIDS SENSEI..

  TERIMA KASIH CIKGU….IZINKAN SAYA MENGGUNAKAN NYA UNTUK MENDIDIK DAN MEMBIMBING ANAK BANGSA….SERTA MEMPERKASAKAN BAHASA MALAYSIA…SEMOGA USAHA CIKGU MENDAPAT RAHMATNYA….:D

 33. zaira

  Assalam.. saya mohon keizinan untuk memuat turun dan seterusnya menggunakan bahan-bahan ini untuk mendidik para pelajar saya.. terima kasih 😉

 34. Rabunah bt Othman

  Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi berkongsi pengetahuan tuan. Bahan-bahan ini amat membantu saya dalam P&P . Walaupun saya mengajar di bahasa di sekolah rendah, nota tuan mudah difahami. Jutaan terima kasih.

 35. nor

  salam cikgu…boleh saya memberi cadangan…bagaimana kiranya jika cikgu menulis info mengenai kata banyak makna…ramai pelajar yang sering keliru terutamanya ketika membuat ayat dalam kertas 1…

 36. cikgu asih

  jazakallahukhairunjaza` terima kasih yg tidak atas perkongsian bahan yng sangat bermanfaat. Sangat membantu saya dalam p dan p. Sangat bermanfaat. SEmoga Allah memberi kemudahan dalam hidup cikgu. Insya Allah.

 37. Pingback: Analisis Soal-Selidik | Bahasa dan Teknologi Maklumat

 38. Cikgu Ainon Hayati Ahmad

  Assalamualaikum…. Salam sejahtera . Terima kasih atas kesudian berkongsi ilmu . Mohon izin untuk saya gunakan bahan ini dalam pengajaran BM anak murid saya . Insya allah usaha cikgu mendapat barakah dan ganjaran daripada Allah SWT .

 39. Cikgu Hazmon

  Assalamualaikum…terima kasih dengan maklumat yang diberikan…mohon share untuk kegunaan saya dalam kelas nanti…in sha allah….:-)

 40. Cikgu zul

  Assalamualikum…cikgu…terima kasih kerana kesudian berkongsi ilmu yang dianugerahkan oleh Allah…Mudahan..cikgu mendapat keberkatan dan ganjaran daripada Allah SWT..

 41. Siti Zurhaida Syed Ali

  Salam…Cikgu, saya sangat berterima kasih kerana laman ini sangat membantu saya sebagai guru baru…TERIMA KASIH CIKGU

 42. hizam yahaya

  Ass….kum, saya ingin bertanya tentang frasa adjektif ( darjah penghabisan ), sesetengah buku ada mengatakan : agak kuat betul, amat hebat benar, adalah SALAH. Sedangkan di dalam buku tatabahasa dewan : ujaran ini dianggap betul. Apa pandangan cikgu, saya agak sukar untuk menerangkan hal ini kepada pelajar. Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu. Cikgu Hizam

 43. Zainab Intah

  Salam..Terima kasih cikgu atas perkongsian ilmu ini..amat memberi manfaat kepada warga guru yang ingin menambah ilmu dalam pdp..semoga terus berkembang dari masa ke masa..Amin

 44. Zahari

  Tahniah kepada cikgu atas laman yang penuh dengan informasi. Laman ini amat membantu rakan-rakan guru dan murid-murid untuk mempelajari bahasa Melayu. Mohon keizinan daripada cikgu untuk berkongsi bahan-bahan yang ada dalam laman ini. terima kasih, cikgu.

 45. panda gurlz

  terima kasih atas perkongsian ilmu yg sungguh bermakna ini..mohon keizinan drpd cg. untuk brkongsi bhn2 yg ada dlm laman ini.terima kasih,cg..

 46. SAADIAH YUSOF

  Terima kasih yang terhingga atas perkongsian ilmu ini. Semoga Allah sahaja yang membalas segala kebaikan tuan. Mudah-mudahan tuan dianugerahkan kesihatan dan rezeki yang berkat serta keberkatan hidup agar tuan dapat terus menabur budi kepada yang memerlukan.

 47. kancil-anggun

  Assalamualaikum…
  Ribuan terima kasih diucapkan …
  kemaafan terlebih dahulu, mohon keizinan menggunakan laman dalam PdP dan juga blog saya yang baru belajar dipulihkan semula… kancil-anggun…

 48. Halil Talib

  Terima kasih atas perkongsian ilmu. Saya mohon untuk digunakan dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Semoga Allah sahaja yang membalas segala kebaikan tuan. Mudah-mudahan tuan dianugerahkan kesihatan dan rezeki yang berkat serta keberkatan hidup agar tuan dapat terus menabur budi kepada yang memerlukan

 49. zie

  Assalam.. saya mohon keizinan untuk memuat turun dan seterusnya menggunakan bahan-bahan ini untuk mendidik para pelajar saya.. terima kasih 😉 Moga Allah terus memberkati segala usaha tuan…

 50. azian

  Assalammualaikum..
  Terima kasih cikgu..bahan cikgu banyak membantu saya membuat perancangan mengajar utk tahun hadapan. penambahbaikan lain kali mungkin cikgu boleh gunakan kaedah I-Think

 51. sue ayunie

  Terima kasih, cikgu atas perkongsian ilmu ni…saya mohon share bahan dgn anak didik saya memandangkan saya diminta mengajar bm wpun opsyen matematik…mohon bantuan dan tunjuk ajar cikgu…

 52. Zulkarnain B.S

  Terima kasih, cikgu atas perkongsian ilmu ni…saya mohon share bahan dgn anak didik saya memandangkan saya bekas pelajar jurusan IT, namun mengajar BM menengah rendah. Saya mohon bantuan, berkongsi idea dan tunjuk ajar cikgu…

 53. Cikgu Din

  Assalamualaikum. Mohon keizinan untuk menggunakan maklumat dalam laman cikgu untuk mengajar anak didik di sekolah saya. Ilmu yang cikgu kongsikan sangat bermakna buat kami. Terima kasih cikgu.

 54. nurhasimah

  Alhamdulillah… maaf mohon diaplikasikan dan dikongsi ilmu yang ada di laman cikgu ini buat diri sendiri serta menambah ilmu pengetahuan anak bangsa di sini. Semoga Allah sentiasa memberikan ganjaran yang lebih buat abiskita. aamiin

 55. MARIANA IBRAHIM

  Assalamualaikum. Mohon keizinan untuk menggunakan maklumat dalam laman cikgu untuk mengajar anak didik di sekolah saya. Ilmu yang cikgu kongsikan sangat bermakna buat kami. Terima kasih cikgu.Terima kasih atas perkongsian ilmu. Saya mohon untuk digunakan dalam Pengajaran dan Pembelajaran.

 56. Cikgu Moden

  Assalamualaikum..tahniah atas nota yang amat berguna buat anak bangsa kita.Mohon halalkan perkongsian ilmu ini untuk meningkatkan pengusaan bahasa para pelajar kita. Terima kasih tidak terhingga.Moga murah rezeki dan dipermudahkan kehidupan cikgu.Amin

 57. nur asiah

  Assalamualaikumwarahmatullah… ribuan terima kasih atas perkongsian nota ini. sangat berguna dan bermanfaat. Jazakallahukhairan kasira.

 58. siti ajar

  Alhamdulilllah … laman ini amat memberi manfaat kepada saya dan murid saya…terima kasih yang tidak terhingga diucapkan.

 59. noraini jamaluddin

  alhamdulillah, ada insan yang berhai mulia seperti cikgu. saya menggunakan modul cikgu dalam pengajaran saya. terima kasih

 60. LYA

  Terima kasih atas perkongsian ilmu. Cikgu telah mewakafkan sesuatu yang amat bernilai secara percuma untuk saya. Semoga Tuhan memberkati kerjaya dan kehidupan cikgu. Amin

 61. cikgu ayu

  salam perkenalan. pertama kali saya mengunjungi blog ini. banyak bahan dapat saya manfaatkan dalam pdp saya. hanya allah yang membalas kebaikan saudara.

 62. suhailah ariff

  Assalammualaikum tuan…izinkan sy berkongsi nota2 tuan dengan pelajar2 saya.terima kasih tuan..nota ini bnyak membantu sy…terima kasih..

 63. KAMARIAH HJ RADZWAN

  Assalamualaikum cikgu,
  Saya amat berbesar hati kerana dapat ekses modul tatabahasa hasil nukilan cikgu untuk saya manfaatkan dalam pdp, terima kasih cikgu, hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya.

 64. cikgu maz

  Assalamualaikum..t/kasih, sumbangan yang amat bermakna..moga diberi kesihatan,kelapangan dan kemudahan untuk terus berbakti..

 65. sarimah abu bedor

  Mohon izin untuk dikongsikan bersama anak didik saya. Tahniah dan terima kasih. Selagi ilmu ini dimanfaatkan selama itulah cikgu mendapat ganjarannya. tahniah sekali lagi

 66. masniza

  SALAM CIKGU
  Izin saya menggunakan bahan2 cikgu untuk tujuan PdP saya…
  Tahniah kerana usaha cikgu ini….
  hanya Tuhan sahaja yang dapat membalasnya.
  Terima kasih sekali lagi
  Perkongsian yg sngt memberi manfaat

 67. cikgu zakie

  Assalamualaikum cikgu. terima kasih banyak dan izinkan saya untuk menggunakanya dengan anak-anak didik dan rakan-rakan yang lain..semoga Allah memberkati sumbangan cikgu.

 68. MOHAMAD AZUDIN BIN ABDULLAH

  Assalamualaikum cikgu,
  Alhamdullillah, syukur telah dan dapat membantu murid-murid di sekolah kami tempoh hari. Bahan ini juga dapat saya gunakan…
  Jazakallah….

 69. nurhasimah

  Assalamualaikum… terima kasih cikgu, sudi berkongsi ilmu. Izinkan saya memanfaatkannya. Semoga pahala dan rezeki cikgu berpanjangan dan dirahmati Allah subhanahu wata’ala. Aamin

 70. Shahizan binti Selamat

  assalammualaikum cikgu terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu yang sangat bermanfaat ini. Semoga Allah memberi sejuta kebaikan kepada cikgu dan keluarga.

 71. Nor Lela

  Assalamualaikum..saya ingin merakamkan ribuan terima kasih atas perkongsian ilmu yang amat bermakna. Saya juga mohon keizinan untuk menggunakan bahan ini untuk membantu murid-murid di sekolah saya. Saya juga mohon keizinan untuk menyalin bahan tersebut..

 72. SUHAILI

  TERIMA KASIH CIKGU..SANGAT2 BERGUNA UNTUK SAYA YANG BUKAN OPSYEN B.M…SEMOGA CIKGU SENTIASA MENDAPAT KEBERKATAN DARI YANG MAHA ESA..

 73. Muhammad Khairul Azwan Bin Zamhari

  Assalamualaikum, saya Muhammad Khairul Azwan Bin Zamhari, ingin berterima kasih kepada cikgu kerana atas maklumat sangat padat dan tepat lagi senang difahami..

 74. Farkhatun

  Salam cikgu..mohon share ilmu ini..mohon halal atas segala ilmu…terima kasih..semoga cikgu mendapat keberkatan dunia san akhirat…

 75. hjh sitti jaliha hj salman

  terima kasih banyak cikgu…semoga dikurniakan rezeki yang banyak, kekuatan dan kesihatan tubuh badan…. saya mohon dihalalkan segala maklumat yang saya muat turn daripada laman cikgu. Semoga Allah sentiasa memberkati segala usaha murni cikgu …inshaa Allah. Wassalam.

 76. dahlia

  Assalamualaikum tuan. sy ingin meminta izin copy nota tuan untuk dikongsikan kepada pelajar sy.
  semoga niat tuan untuk berkongsi ilmu diberkati Allah.
  terima kasih kerana dengan nota ini, lebih mudah bg sy utk terangkannya kepada pelajar 🙂

 77. Sharifah Laila bt Syed Ismail

  Assalamualaikum,
  Saya Cikgu Laila. Minta izin untuk berkongsi ilmu ini. Sangat berguna.
  Terima kasih.

 78. ROSNANI BINTI ABU SEMAN

  ASSALAMUALAIKUM …TERIMA KASIH BANYAK CIKGU…SAYA MINTA DIHALALKAN APA YANG DIKONGSI INI.SAYA COPY UNTUK KEGUNAAN ANAK-ANAK DIDIK SAYA…SEKALI LAGI TERIMA KASIH….

 79. HANSA TAMA OTIKOM

  assalamualaikum tuan…saya download semua fail tatabahasa untuk bahan pengajaran, mohon dihalalkan, terima kasih.

 80. shikin

  assalammualaikum…saya download fail tatabahasa tuan untuk panduan pengajaran saya…mohon dihalalkan dan terima kasih…shikin

 81. JamaludinMB

  Tahniah. Mohon kebenaran untuk mendownload bahan-bahan pengajaran yang cikgu hasilkan. Terima kasih. Teruskan usaha murni ini.

 82. cikgu As

  Assalamualaikum cikgu. Saya juga menggunakan nota ini untuk rujukan pelajar. Minta dihalalkan.Mudah-mudahan jasa cikgu mendapat balasan daripada Allah.Amin…

 83. Shahizan binti Selamat

  Assalammualaikum cikgu. Saya mohon halal untuk perkongsian ilmu ini. Nota yang sangat baik membantu saya guru bukan opsyen untuk mengajar anak murid dan kefahaman saya. Semoga Allah memberkati usaha cikgu dan seluruh keluarga cikgu. Amin..

 84. imatalib

  Assalamualaikum.
  Tahniah atas usaha tuan ini. Mohon berkongsi ilmu. Moga Allah merahmati usaha tuan. Terima kasih.

 85. pn.salezawati

  Assalamualaikum,
  tahniah dan terima kasih dari saya kerana berkongsi ilmu. Maklumat yang terdapat dalam blog tuan banyak mambantu saya, semoga usaha tuan mendapat keberkatan dariNYA.

 86. NOR ASHIKIN

  Assalamualaikum Cikgu, terima kasih atas bahan yang disediakan dalam blog cikgu.Blog cikgu banyak membantu saya yang mengajar BM yang bukan opion saya.Terima Kasih

 87. Fizeen

  Assalamualaikum. Bagus sekali usaha Cikgu. Saya mohon untuk berkongsi ilmu yang Cikgu perturunkan. Semoga Allah memberi ganjaran yang sewajarnya kepada Cikgu.

 88. fitrah abdullah

  salam cikgu. Saya anak murid cikgu di SMK Kepala Batas. sekarang sy pun dah jadi cikgu bahasa melayu. terima kasih cikgu ajar saya bahasa melayu masa tingkatan 4 dan 5. terima kasih.

 89. NOOR ASHIKIN BINTI AHMAT -

  assalamualaikum. terima kasih atas perkongsian ini dan saya memohon untuk menggunakannya dalam pdp saya

 90. cikgu ashikin2016

  tahniah cikgu..sangat bermanfaat blog cikgu ini untuk kegunaan saya dan pelajar.saya masih baru dalam mengajar Bahasa Melayu dan perlu banyak latihan.terima kasig kerana menyediakan bahan yang sangat-sangat saya perlukan.

 91. Suhaila

  Assalamualaikum, mohon buat perkongsian untuk sesi PdP saya ya tuan.

  Moga usaha tuan dibalas dengan setimpalnya oleh Yang Maha Kuasa. In Shaa Allah

 92. CT Hamedah

  Assalamualaikum wbt.
  Terima kasih atas perkongsian ilmu. Semoga insya Allah mendapat ganjaran yang baik di sisi Allah. Semoga dapat membantu anak bangsa .

 93. cikgu ct

  Salam cikgu..saya mohon kebenaran untuk menggunakan bahan yang dikongsikan oleh cikgu. bahan dalam blog cikgu sangat membantu saya dalam pdpc terutama modul bagi murid harapan..terima kasih tak terhingga untuk cikgu..

 94. Tahniah dan terima kasih yang tidak terhingga Cikgu atas penyediaan bahan tatabahasa yang mantap. Saya mendoakan cikgu dimurahkan rezeki dan terus diberikan kecemerlangan dalam mendidik dan memartabatkan Bahasa Melayu

 95. Fuziah bt.Marzuki

  Cikgu Fuziah

  Tahniah dan terima kasih atas perkongsian ilmu. Sangat berimpak… Hanya Allah yang dapat membalasnya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s