KOMSAS

KOMSAS TINGKATAN DUA

Aspek Sastera Novel Di Sebalik Wajah_Zai

Modul Novel Di Sebalik Wajah_Star City Zai

Aspek Sastera Novel Erti Sebuah Pengorbanan

Modul Novel Erti Sebuah Pengorbanan_Seri Cempaka

Analisis Novel Lestari Bukit Menghijau_ zai

Modul Lestari Bukit Menghijau

Aspek Sastera Novel WIRA PERSONA AVATARI

Modul Wira Persona Avatari

ANTOLOGI : GEMA SEPI GADIS GENIUS

PUISI TRADISIONAL:

Pantun Nasihat (2 kerat)

Pantun Muhibah dan Perpaduan (4 kerat)

Pantun Agama (4 kerat)

Perang Saudara di Pahang

Syair Mendapat Gemala Naga

Syair Nasihat Penghujung Thamarat al

PUISI MODEN:

BURUNG-BURUNG PAGI

HARI GURU

KETENANGAN

PERSAHABATAN

SAJAK LAUT

WARKAH KEPADA GENERASI

PROSA TRADISIONAL:

HIKAYAT ANGGUN CIK TUNGGAL

HIKAYAT RAJA MUDA

HIKAYAT UPU DAENG MENAMBUN

HIKAYAT INDERAPUTRA

CERPEN:

Anak Penggunting Rambut

Capa Rengat

Dendam

Gema Sepi Gadis Genius

Maafku Pinta

Warkah Daripada Ibu

DRAMA:

Modul Drama Hemodialisis

Drama Hemodialisis

Drama Di Sini Bakti Bersemadi

Drama Inflakasta

——————————————————————————————————————–

TINGKATAN TIGA

ANTOLOGI HARGA SEBUAH LUKISAN -

 

PUISI TRADISIONAL

SAJAK

PROSA KLASIK

CERPEN

DRAMA

NOVEL

6:20

CEMPAKA PUTIH UNTUKMU

MERENANG GELORA

———————————————————————————————————————

TINGKATAN EMPAT

Novel AZFA HANANI:

SINOPSIS MENGIKUT BAB:

Ketika rakan-rakannya menumpukan perhatian terhadap pembelajaran Kimia, Azfa Hanani diburu rasa takut sekiranya namanya dipanggil pengetua kerana mencuri buku dari perpustakaan. Padanya, dia bukan bertujuan untuk mencuri sebaliknya hanya “meminjam” untuk mengulang kaji pelajaran kerana tidak mampu untuk membeli buku rujukan tersebut. Dia takut dibuang sekolah kerana perbuatannya mencuri, sekali gus namanya akan tercemar. Semua terjadi disebabkan kemiskinan keluarga pak long yang memeliharanya sejak kedua-dua ibu dan bapanya meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. Dia semakin takut apabila pengetua mahu menemuinya.

MUAT TURUN NOTA LENGKAP : NOVEL AZFA HANANI Sinopsis Bab Demi Bab

Nota lengkap (terkini) : AZFA HANANI

MODUL SOALAN NOVEL AZFA HANANI – MUAT TURUN

Nota Rujukan Novel Renyah

Novel Rujukan Novel PAPA… (akhirnya kau tewas jua!)

—————————————————————————————————————————

Anda juga boleh muat turun nota lengkap antologi HARGA REMAJA (Tingkatan 4):

NOTA LENGKAP ANTOLOGI HARGA REMAJA – MUAT TURUN

PUISI TRADISIONAL -

Pantun Empat Kerat (Budi)

Pantun Empat Kerat (Jenaka dan Sindiran)

Syair Definisi Orang Berakal

Syair Siti Sianah

Gurindam 12 Fasal yang Keenam

Seloka Emak Si Randang

PUISI MODEN (SAJAK)

Nota Rujukan Sajak Harga Remaja

Nota Rujukan Mengintai Ruang Insaf

Nota Rujukan Sajak Adat Sezaman

Nota Rujukan Sajak Di Perpustakaan

Nota Rujukan Sajak Mahsuri

Nota Rujukan Sajak Tiba Waktunya

PROSA TRADISIONAL :

Nota Rujukan Prosa Tradisional Pelayaran Y Penuh Peristiwa

Nota Rujukan Prosa Tradisional Merah Silu

Nota Rujukan Prosa Tradisional Khoja Maimum

Nota Rujukan Prosa Tradisional Hikayat Indera Nata

CERPEN :

CERPEN IBU DAN CEPER

CERPEN ISRAK

CERPEN MEMORI SEORANG TUA

CERPEN PEMAIN CATUR

CERPEN MELLISA

CERPEN BIARKAN SAMUDERA

DRAMA :

DRAMA GELANGGANG TOK WALI

DRAMA FORUM REMAJA 2020

DRAMA CEMPAKA BERDARAH

—————————————————————————————————————————–

KOMSAS TINGKATAN LIMA:

NOVEL:

Modul Pengajaran KOMSAS Novel Kembara Amira

Nota Rujukan Novel Kembara Amira  –  terkini tambahan nota persoalan dan perwatakan watak utama.

MODUL SOALAN NOVEL KEMBARA AMIRA – MUAT TURUN

NOTA LENGKAP KONSERTO TERAKHIR

Modul Pengajaran KOMSAS Novel Kabus Di Perbukitan

Nota Rujukan Novel Kabus Di Perbukitan

Modul Pengajaran Novel Sutera Dalam Lukisan

Nota Rujukan Novel Sutera Dalam Lukisan

ANTOLOGI : DIRGAHAYU BAHASAKU

NOTA LENGKAP DIRGAHAYU BAHASAKU – MUAT TURUN

PUISI TRADISIONAL:

Nota Rujukan Pantun Enam Kerat

Nota Rujukan Pantun Lapan Kerat

Nota Rujukan Syair Makna Riak

Nota Rujukan Syair Pemberontakan Patani

MODUL Pengajaran Komsas Puisi Tradisional Gurindam Tonggak 12

Nota Rujukan Gurindam Tonggak 12

Nota Rujukan Seloka Si Luncai

PUISI MODEN:

Nota Rujukan Sajak Pasar Perasaan

Nota Rujukan Sajak Kecek

Nota Rujukan Sajak Dirgahayu Bahasaku

Modul Pengajaran Puisi Moden Dirgahayu Bahasaku

Nota Rujukan Sajak Di Bawah Langit Yang Sama

Nota Rujukan Sajak Bangkitlah

Nota Rujukan Sajak Arkitek Kota

PROSA TRADISIONAL:

Modul Pengajaran Komsas Hikayat Langlang Buana

Nota Rujukan Hikayat Langlang Buana

Nota Rujukan Hikayat Daeng Upu Menambun

Nota Rujukan Hikayat Inderaputera

Nota Rujukan Hikayat Siak

CERPEN:

Modul Pengajaran Cerpen Pahlawan Buntung

Nota Rujukan Cerpen Pahlawan Buntung

Nota rujukan cerpen cerpen Hutan Rimba

Nota Rujukan Cerpen Idola

Nota rujukan cerpen Penangguhan

Nota rujukan cerpen Tanggar Amanat

Nota Rujukan Cerpen Pungut

DRAMA:

Modul Pengajaran Drama Tiang Cengal Dinding Sayung

Nota Rujukan Drama Tiang Cengal Dinding Sayung

Nota Rujukan Drama 1400

Nota Rujukan Drama Dato’ Onn

TINGKATAN 5 (Antologi Kerusi) :

PUISI TRADISIONAL

SAJAK

PROSA KLASIK

CERPEN

DRAMA

258 responses

  1. salam..maaf..boleh share tak bahan ni..tapi dah terambik dah.kalau x boleh nak pulangkan balik…normi..kulim

    1. blog ni amat membantu sya dlm mlaksanakan tugasan kerja .. terima kasih kpd pentadbir blog ini… dri sya student smk paya keladi

      1. Terima kasih Athirah. Teruskan usaha anda.

      2. sharifah syasya syahirah

        saya pun suka sangat ngan blog ini sbab saya dapat mencari maksudnya….

  2. salam..
    nota KOMSAS ini sangat membantu..
    nota tersebut tersusun dan lengkap..
    terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu dengan para pelajar..
    lebih baik seandainya terdapat nota KOMSAS untuk novel-novel dari negeri lain..

    TERIMA KASIH.. :)

  3. Salam cikgu terima kasih bahan2 cikgu banyak membatu saya semoga cikgu terus sihat dan sentiasa dirahmati ILAHI ameenn

  4. TERIMA KASIH ATAS PERKONGSIAN BAHAN2 KOMSAS

  5. time kasih…. sy qse smua nota cikgu ni lengkap dan padat… jadi time kasih ……

  6. salam.saya merupakan seorang guru yang baru posting di wilayah persekutuan.saya dikehendaki mengajar subjek bahasa melayu ting.1.nota komsas untuk ting. 1 ada tak?

  7. assalamualaikum..terima kasih banyak-banyak..sedang mencari bahan untuk p&p tiba-tiba Allah tunjukkan blog ini ..teruskan usaha nurni ini ..semoga Allah memberkati..

  8. bagus…. kepujian…

  9. Terima kasih atas nota-nota yang diberi.Dengan nota-nota ini,saya dapat memahami gaya bahasa,plot dan sebagainya dalam setiap tajuk.tambahan pula,saya dapat menyiap kerja sekolah saya.saya amat menghargainya.sekali lagi saya mengucapkan terima kasih kepada encik yang sudi memberi nota-nota yang berguna.assalammualaikum..

      1. Chika Meyriska Binti Israil

        atas nota2 pak cik semoga saya berjaya dalam spm thn ni.. insyaallah…

      2. mohon share. t. kasih

  10. Terima kasih banyak-banyak!

  11. norshita shamsuddin | Reply

    terima kasih banyak-banyak.. saya akan gunakan nota yang saya download ini kepada anak murid saya sebaiknya.

  12. nice……………..and awesome blog………………….

  13. ikmal shahir georgetownboyz | Reply

    sungguh fantastic….!!!
    sya rsakan mcam xperlu lagi untuk beli buku rujukan…
    memadai dengan nota yang tersedia di blog ini…..
    trima kasih,tuan…!!!
    student almashoor llaki….

  14. Terima kasih… sungguh bermanfaat untuk rujukan guru

  15. Mohd Suffian Abdullah | Reply

    Assalamualaikum Cikgu…Terima kasih atas usaha, kegigihan dan pengorbanan menyediakan nota-nota rujukan dan input-input berfaedah . Satu usaha murni yang pastinya memudahkan ribuan guru bahasa seluruh negara. Allah Maha Kaya sahajalah yang mampu membalas segala susah payah tuan. Saya doakan semoga Cikgu dan keluarga mendapat RAHMAT dan KASIH SAYANG di dunia sampailah akhirat atas budi baik. Salam perkenalan dari saya Mohd Suffian ,Papar Sabah.

    1. W’salam. Amin. Amin. Amin.

  16. Top 1,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000…

      1. Terima kasih. sangat membantu saya untuk peningkatan p&p dalam kelas. Saya sarankan kepada pelajar saya membuka dan membaca laman bahasa di rumah masing-masing

      2. Itulah yang semolek-moleknya cikgu.. terima kasih.

  17. terima kasih.. sangat membantu

  18. tahniah di atas usaha murni cikgu ini..nota ini bukan sahaja banyak membantu para pelajar tetapi juga banyak membantu guru-guru baru. saya harap cikgu teruskan usaha murni ini untuk membantu anak bangsa kita. hanya Allah yang mampu membalas jasa dan pengorbanan cikgu ini.

  19. terima kasih atas nota-nota yang disediakan. . . .

  20. Salam,
    Sangat baik untuk dijadikan sebagai bahan rujukan untuk mereka yang benar-benar memerlukan dan untuk mereka yang mengambil calon persendirian dan mengulang exam adalah tepat untuk menjadikan ruangan ini sebagai rujukan.

  21. ada tak koleksi soalan2 komsas ting 4 dan 5

  22. saye nak request nota untuk novel antologi Tingkatan 1 Kasut Kelopak Jantung… boleh tak?

  23. saya suka blog ini……..
    ia memudahkan saya mencari maklumat…..

    1. hahahahaaaaa……….

      1. Hahahahahaaa…. sama-samalah kita hahahahaa.

  24. Terima kasih, nota ini banyak membantu saya.

  25. This is great. Thanks

  26. terima kasih!! sangat membantu utk P&P!!

  27. Alhamdulillah terima kasih cikgu
    Mudah untuk saya membuat rujukan
    dan rujukan ini sama dengan silibus yang diajarkan oleh guru saya

  28. info yg sangat brguna..tq

  29. blog ini sangat membantuu
    terima kasih :)

    1. Terima kasih, kawanawak!

  30. Terima kasih banyak2 kerana bahan dalam ruangan ini banyak membantu sy dalam mendapatkan sumber yang authentic…teruskan uasaha murni Cikgu Din…

    1. Sama-sama. Wah, hebat tu! Authentic!

  31. Kenapa tidak ada rujukan/nota untuk Novel Melunas Rindu tingkatan 4?

    1. Belum ada lagi. Bolehlah kongsikan nota kalau tuan/puan ada nota-nota yang menarik. E-melkan kepada saya. terima kasih.

  32. tengskiyu so much

  33. tima kasih cikgu | Reply

    terima kasih cikgu.. kerana tlh mmpermudahkan urusan saya untuk menyiapkan kerja rumah…

    1. Sama-sama. teruskan usaha anda.

  34. Assalamualaikum Ckgu Din..sy masih tercari2 bahan komsas Tg3 yang terbaharu…

    1. W’salam. Sayapun masih tercari-cari nota itu untuk dimuat naik. Kalau ada sesiapa yang ingin berkongsi bahan, bolehlah e-melkan kepada saya untuk dimuat naik ke dalam laman bahasa. terima kasih.

  35. Aslmkm…
    Tahniah dan terima kasih atas daya usaha.
    Tetapi kenapa tiada tema Azfa Hanani dalam nota yang dikeluarkan oleh BPK? Apakah temanya? Tema yang ada dalam nota lengkap fail word agak pelik bunyinya…

    Terima kasih.

    1. W,salam. Saya sudah muat naik nota terkini yang mengandungi tema, perwatakan watak utama dan persoalan..

  36. thanks….may Allah bless u..only Allah can repay ur effort..moge2 ny manfaat kpd km para pelajar…with the ending,,,,pass with flaying colours…

    1. Sama-sama. Cintailah bahasa kita. he..he..

  37. izinkan saya memuat turun bahan dari web ini untuk tujuan p&p saya. Terima kasih

  38. aidil fitri shafee | Reply

    terima kasih kerana cikgu wujudkan blog ini. terlalu banyak membantu semua pihak. terima kasih banyak-banyak.

  39. thank you so much. sangat membantu

  40. Tahniah, atas usaha Cikgu

  41. Mohd Mukhlis Muhaimin | Reply

    Assalamualaikum…saya ingin mengucapkan berbanyak banyak terima kasih atas kesudian cikgu membekalkan n0ta yang amat berguna ini…sem0ga cikgu akan dimurahkan rezeki…Selamat maju jaya !

    1. W’ salam. Terima kasih. Saya akan cuba buat setakat yang termampu.

  42. sipnopsis novel tingkatan 3 takde ke? tolonglah upload ye..

    1. sikit masa lagi ya. Sabar..

  43. Assalamualaikum,bley sy thu dr mana sumber yg cg dpt utk dimuatkn dlm bibliografi tugasan krja skolah sy?

  44. nota antologi harga sebuah lukisan ada x??hehehe

  45. GAYA BAHASA ERTI SEBUAH PENGORBANA APA?saya nak gaya bahasa kerana hendak buat folio!

    1. Terima kasih. Lebih baik saudari rujuki guru di sekolah. Nota novel ini saya belum muat naik lagi. Terima kasih.

  46. Salam,,,boleh saya tahu sumber nota komsas dari mana?

    1. Salam,
      Terima kasih kerana melayari laman bahasa.
      Untuk pengetahuan, nota-nota komsas yang dimuat naik dalam laman bahasa diambil dari Bahagian Perkembangan Kurikulum, Kementerian Pelajaran Malaysia.
      Terima kasih.

  47. salam.., boleh tanya, keistimewaan watak yang boleh dijadikan teladan dalam novel azfa hanani 2, boleh x kalau ambil nilai…???, same x..??

    1. Terima kasih,
      Soalan perwatakan berbeza daripada nilai:
      Contoh:
      perwatakan – tabah
      nilai – ketabahan
      persoalan – ketabahan menempuh dugaan hidup
      pengajaran – kita hendaklah tabah menghadapi dugaan hidup
      latar masy – Masy. yg tabah menghadapi dugaan hidup.
      * harap saudari dapat bezakan penggunaan istilah yang betul mengikut soalan.
      terima kasih.

      1. owh… begitu., contoh tabah- azfa hanani tetap tabah walaupun dimarahi dan dihalau keluar dari rumah tengku murni oleh datin maziah kerana rahsiah penipuannya telah terbongkar..,, begitu ke…??

  48. terima kasih atas nota yang diberi.

    1. Sama-sama. Itu sahaja yang mampu dikongsikan.

  49. Salam semua nota ini sangat berguna.tetapi nota antologi harga sebuah lukisan tak ade ker???

    1. Terima kasih. Saya masih belum dapat nota berkenaan dari BPK. Sabar ya.

  50. terima kasih kerana nota ini oleh membntu saya dalam p&p

    1. Sama-sama. Mudah-mudahan pelajar didikan kita mendapat manfaat.

  51. nota untuk komsas tingkatan 3 2012 ada tak? harap ada… saya sgt perlukannya skrg…

    1. Sabar ya. Saya belum dapat lagi nota lengkap. Saya akan muat naik sebaik sahaja dapat nota lengkap tersebut.

  52. terima kasih kerana ia nota yang di laman bahasa telah membantu saya dalam membuat folio saya.

    1. Ya, teruskan usaha anda.

  53. yg tingkatan 1 x de ke?

  54. Assalamualaikum saya harap cikgu dapat berikan nota BPK novel Hikmah dan Antologi Kasut Kelopak Jantung..Tq

  55. salam cikgu,ulasan novel 6:20 dah ada belum?terima kasih atas perkongsian bahan

  56. salam .. novel lestari bukit menghijau tak de ke ?

  57. i need form 3 novel, 6:20’s notes. when can i get it sir?. yr blog has been very helpful. thnx alot sir

    1. Novel tingkatan 3 memerlukan masa untuk dimuat naik kerana masih menunggu nota yang boleh diterima pakai. Harap bersabar.

  58. thankzz.. sangat2 membantu

  59. boleh tak dapatkan nota rujukan novel melunas rindu….??

  60. Novel tingkatan 3 tak ada ke, harga sebuah lukisan tak de ke? :(

    1. Saya masih menunggu nota lengkap yang dikeluarkan oleh BPK.

  61. Salam cikgu, terima kasih byk2 atas perkongsian bahan..terlalu byk membantu p&p saya..Segala jasa baik cikgu hanya Allah yg dpt membalasnya…Tahniah atas usaha cikgu..moga dipermudahkan segala urusan dan berbahagia didunia dan akhirat..amin..

    1. Terima kasih Cikgu Irohaida, sama-samalah kita membantu antara satu sama lain. Sekiranya kita memudahkan urusan orang lain, insyaAllah, Allah akan permudahkan urusan kita. Amin.

  62. Semua nota2 nie sangat berguna kpd saya :)) terima kasih

  63. terima kasih atas nota ini..dpt membantu sy dlm p&p nanti..

  64. As Salam Cikgu Samsudin baru-baru ni terjumpa satu blog yang memuatkan nota komsas Tg.3 ..semua nota itu dikeluarkan oleh BPK..cuba ckgu cari blog ckgu zainuddin…

  65. tingkatan 3 tiada pun

    1. Memang tidak ada lagi.

  66. terbaik lah,..thank

  67. ada tak nota novel 6:20

  68. terima kasih untuk nota ini yang sangat membantu saya dalam P&P.

  69. Semoga usaha Murni cikgu ini akan tertulis sebagai amalan kebajikan.

  70. saya mula melayari blog sejak tahun lalu apabila diperkenalkan oleh tn hj samat buang.. memang berbaloi.. alhamdulillah guru2 saya juga beri respons yang baik utk blog cg.. insyaAllah.. Tuhan akan memberkati perjalanan kerjaya cg.. terima kasih banyak2 kerana sudi berkongsi ilmu..

  71. terima kasih cikgu kerana telah memudahkan saya
    membuat persediaan untuk pnp:) saya guru ‘bidan terjun’ dalam bidang ni..syukurlah ada blog seperti ini. sangat2 memudahkan saya.. terima kasih sekali lagi..:)

  72. Nota Cikgu amat berguna untuk rujukan saya. Saya ingin meminta izin untuk menggunakan nota-nota ini sebagai rujukan untuk pelajar-pelajar saya.

  73. thank you!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  74. trima ksh tuan…sgt2 membantu diri sy dan murid2..smga dimurahkn rezeki.tq

  75. cikgu komsas harga sebuah lukisan ade tak(drama-cabaran)

  76. nak tanya tok ting 3 drama cabaran xde ker?

  77. mane from 3 nie….

    1. Sabar separuh daripada iman…cuba cari sumber yang lain dahulu. terima kasih.

  78. tlg post persoalan dgn pengajaran blh tak…
    sy keliru lah…

  79. terima kasih kerana membuat nota nie! mudah sy membuat kerja :)

  80. nota prosa tradisional (Dua Geliga Hikmat) dgn cerpen (Pungut Alias zahara Alias Yap Siew Hong ) tk dew kew ..

  81. le_imannawarah | Reply

    My teacher also use this notes.. Memang bagus nota komsas kat sini.

  82. salam..nota komsas ini amat2 membntu saya..!

  83. ASSALAM, NAK TANYA, KENAPA SUSAH SANGAT YE NAK CARI KOMSAS NOVEL 6:20?

  84. ASSALAM, NAK TANYA, KENAPA SUSAH SANGAT YE NAK CARI KOMSAS NOVEL 6:20?harap dapat membantu. :)

  85. natasya izzatie | Reply

    time kasih cikgu ,,
    bahan2 d’atas byk mmbntu saya :))

  86. novel tingkatan 3 takda ke ?
    6.20.. sy sgt memerlukannya :(

  87. bgus laa blog nie ..
    eya mmbantu sy untuk mmahami ap2 pn yg sy tdak pham ..

  88. hmm ..
    klau sy tk pham .. blog nie bole sy tnya tk ?
    blog nie ade mulut tk ?

    1. Ishh. musykil sungguh. Demam ke… Jangan marah!

      1. Terima kasih cikgu….nota komsas yang sangat baik dan menarik.Mohon share ya..

  89. thanks….krana memberi mklumat yg lngkap

  90. terima kasih yg sangat tinggi kpd cikgu….saye x tau nk carik kat ane lagi bende nie..esok nak antar kat cikgu saye…terima kasih cikgu

  91. sy suka blog ni.. tq ckg.

  92. nota ni amat membantu…terima kasih cikgu…doakan saya utk SPM thun depan ye!! ^^

    1. Semoga shafiqah berjaya hendaknya…

  93. Blog yang lengkap. Sesuai untuk dijadikan rujukan. Terima kasih kerana memudahkan kerja saya, hehehehe…:-)

  94. terima kasih atas nota yang diberi

  95. komsas tingkata satu ade??

  96. syabas ……..sangat berfaedah dan memudahkan saya mempelajari KOMSAS…terima kasih

  97. Muhammad Nor Hakim | Reply

    Terima kasih Cikgu…………

  98. salam. terima kasih atas nota-nota yang tuan berikan. amat membantu saya. semoga Allah membalas kerja baik tuan ini dengan syurga. teruskan usaha.

  99. Salam cikgu tapi cikgu ada tk nota antologi kasut kelopak jantung? terima kaseh bnyk ye

  100. terima kasih ats nota yang diberikan semogga kita ber manfaat

  101. sir yr notes has been very helpful. thnx alot sir. but can i know y you don’t have form 1 komsas notes?????

  102. sir yr notes has been very helpful. thnx alot sir.

  103. salam tuan…mohon kongsi dan mohon dimuat turun bahan yang ada di sini..terima kasih.

  104. terima kasih. semoga Allah memberkati usaha tuan, mohon maaf saya print

  105. Thanks for your help…SIR…kerjasama anda saya hargai…terima kasih…

  106. Terima kasih atas perkongsian ilmu ini; sangat membantu…..
    saya dh ter”print” satu nota rujukan komsas tingkatan 2;halalkan ye….

    1. Blog ini untuk anda semua.

  107. maaf..saye mengambil beberapa nota komsas tingkatan 2 di sini..minta dihalalkan ye..saya guru baru dan bm bukan opsyen saya, tetapi diminta untuk mengajar bm..jaid, nota ini sangat membantu saya…minta dihalalkan ye encik.

  108. Assalamualaikum cikgu . Saya mohon halalkan ilmu yg dikongsi di sini. Sya telah mengambil beberapa nota komsas ting 4 dan 5. Sya guru baru, dan bm bkn opsyen sy. Namun sy dapati blog cikgu byk membantu P&P sya. Semoga Allah memberkati perjalanan hidup cikgu.

    1. Waalaikummussalam, terus usaha anda itu. Bukan calang-calang org boleh mengajar BM. Tahniah.

  109. As salam… saya nak minta cikgu halalkan nota yang saya ambil di sini. Sangat membantu. Cikgu, ada tak nota komsas tingkatan 1 sumber bpk. kalau ada, boleh tak cikgu kongsi juga disini… Terima kasih

  110. Assalamualaikum….
    Laman yang penuh dengan ilmu-ilmu..Terima aksih saya ucapakan…dan juataan tahniah…Izinkan saya sebagai seorang guru baru menggunakan ilmu-ilmu ini untuk P&P saya…..

  111. terima kasih ckgu….halalkan bahan2 yang diberi untuk anak2 didik saya….

  112. Terima Kasih byk2 cikgu.. Banyak membantu saya dengan adanya rujukan ini. Halalkan ilmu yang Cikgu berikan ini. Syafiq Afendi – SMK Tunku Putra, Langkawi.

    1. Sama-sama. Semoga berjaya Syafiq.

  113. Terima kasih atas nota yang diberikan. Semoga Allah merahmati segala-galanya.

  114. terima kasih sebab saya dapat buat kerja khusus saya.

  115. cikgu nota untuk Istana Menanti form 1 takde ye ? :(

  116. cikgu, ada tak nota novel melunas rindu??

  117. terima kasih atas nota yang menarik. Hanya Allah mampu balas jasa baik tuan.

  118. Alina bt Abdul Rashid | Reply

    Assalamu’alaikum cikgu. Terima kasih atas perkongsian ilmu yang amat bermanfaat untuk semua guru dan pelajar. Allah SWT sahaja yang dapat membalas segala jasa baik cikgu. Semoga cikgu dikurnia umur yang panjang dengan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan sentiasa berada dalam Rahmat Allah..

  119. terima kasih kerana nota-nota komsas yang disediakan…………
    izinkan download untuk digunakan di sekolah……… terima kasih sekali lagi

  120. assalamualaikum…
    jutaan terima kasih saya ucapkan ats penyediaan nota komsas ini…
    nota ini dapat membantu saya untuk ulangkaji komsas utk trial mggu dpn…

  121. Assalamualaikum.Terima Kasih Cikgu kerana memberi kami untuk memuat turun nota-nota komsas dari laman blog Cikgu.Semoga Allah merahmati segala kebaikkan yang cikgu lakukan.Insya-Allah.

  122. Terima kasih sangat2. Blog ni sgt bguna. semoga admin sentiasa dirahmati..Amin :)

  123. cikgu nota untuk contoh jawapan novel tak ada ker…

  124. terima kasih cikgu , nota ini amat berguna untuk semua pelajar tingkatan 5 . semoga Allah merahmati cikgu :) saya harap cikgu halalkan semua yang cikgu berikan . Nur farhana daud – SMK Bandar Tasik Selatan , Kuala Lumpur

  125. ambo nak minta izin guno nota kat blog ne..mugo Allah murahke rezki pda tuan punyo blog ne..

  126. terima kasih atas nota2 yg diberi… =)..

  127. terima kasih cikgu…sangat membantu.syukran.

  128. Terima kasih cikgu kerana menyediakan blog yang cukup berguna kepada guru dan pelajar ini. Saya doakan agar Allah sentiasa memberikan keberkatan dalam kehidupan cikgu dan keluarga. Izinkan kami menggunakannya dalam p&p.

  129. Terima kasih banyak2..semoga Allah memberkati usaha Tuan

  130. muka cikgu mcm cik ralit

  131. thank you yew ckgu

  132. Vimalesheni Kunasegaran | Reply

    terima kasih banyak banyak cikgu… laman ni membantu sangat especially masa spm around d corner je.. :)

  133. thanks .
    sy cOpy nym

  134. terima kasih ckgu…laman ini sangat membantu saya untuk membuat folio BM ting.2…arigato gozaimasu

  135. yahooooooooo.
    masehhhhh sgt sgt :D
    law tak de cikgu, mati saya tak siap folio. haha.
    masehh sekali lagy. :)

  136. Terima kasih cikgu dengan nota yg sgt berguna nie . sy minta izin nk muat turun ye . harap cikgu dimurahkan rezeki . Ayuni Liyana – SMS Faris Petra Kelantan :D

  137. Terima kasih banyak banyak kerana banyak membantu menyelesaikan masalah dalam tugasan saya yang banyak .Semoga Allah memberkati-Mu.

  138. Fieyka_HappyAlwayz | Reply

    Terima Kasih sangat-sangat. nota nie memang membantu saya. Sangat Ringkas dan mudah difahami. Apa lagi bila stress. boleh rehat sebentar sambil baca cerita lawak. kelakar sangat. sampai pecah perut.

  139. Assalam cikgu Shamsudin. Berbaloi pagi jumaat ni semak laman cikgu. Mintak kebenaran ambil bahan untuk kegunaan mendidik anak-anak murid sebagai persediaan tahun 2013. Terima kasih daun keladi.

  140. Terima kasih atas nota2 yang diberi. Membri bnyk manfaat kepada para pelajar.
    Mohon muat turun . Terima kasih banyak2

  141. Terima kasih atas nota-nota ini. sangat membantu.

  142. princess gieyhah | Reply

    terima kaseh atas mklumat yg diberi ,,semoga saya brjaya . . :)

  143. buat mcm isi kndungan ting.3

  144. tuan boleh tak tuan muat turun rinkasa cempaka putih untukmu bab demi bab

  145. mohon copy nota cikgu.. terima kasih..

  146. terima kasih , sebelum ni saya cari dekat google untuk komsas ting. 2 semua tempat tak ada ,,,, saya pon dh pening kepala ,, sebab cikgu suruh saya dan rakan – rakan mencari maksud dn lain – lain … saya terjumpa laman ni mase dkt dkt saya nk tutup kumputer ni …. jadi terima kasih banyak – banyak …

  147. terima kasih kerana sudi berkongsi.. bahan-bahan yang dipaparkan banyak membantu saya.. terima kasih..moga Allah memberikan keberkatan buat anda

  148. thanks a lot cikgu.Walaupun cikgu tak mengajar saya namun bahan yang cikgu kongsikan banyak membantu saya menyiapkan kerja sekolah :D

  149. Alhamdulillah..tika menelusuri laluan sebagai seorang pendidik, ketemu laman seperti ini umpama menemui lantera penyuluh kegelapan dalam perjalanan ini..terima kasih dan saya mohon untuk gunakan bahan-bahan di sini untuk membantu saya dalam pengajaran dan pembelajaran…

  150. terima kasih! nota ini sangat berguna untuk saya. :)

  151. TERIMA KASIH!!! blog ini banyak membantu… doakan saya umtuk PMR

  152. Assalam cikgu ,saya nk tnye ada tak nota dari bab ke bab .,mcm nota dari bab 1 -bab 33 ???

  153. Hey hey.. aku nak tanya.. kenapa tak ada novel Melusan Rindu (tingkatan4) !!!!

  154. terima kasih banyak-banyak. bahan2 ini banyak membantu

  155. Cikgu, nak tanya sikit. Tema Azfa Hanani mengikut BPK ialah penyamaran atau pengorbanan?
    Sebabnya sy lihat buku komsas terbaharu Sasbadi 2013 tukar kpd pengorbanan pula. yang mana satukah yang betul? harap dapat kongsi. Terima kasih

    1. Terima kasih Jefri. Setakat yang saya tahu, kita masih berpegang kpd nota2 BPK walaupun nota tersebut tidak begitu baik. Sama2 kita berharap agar BPK memurnikan semula nota2 itu agar tdk wujud sebarang kekeliruan. Tkasih.

      1. Jadi, tema Azfa Hanani mengikut BPK ialah penyamaran atau pengorbanan? Terima kasih cikgu.

  156. mohon kongsi ilmu

  157. TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK, CIKGU. NOTA-NOTA CIKGU BANYAK MEMBANTU SAYA

  158. assalamualaikum cikgu. saya nak tanye, cikgu ade tak PENERANGAN KOMSAS ? saya perlukan nota tersebut untuk saya selesaikan folio saya. mohon cikgu bagi dengan segera ye cikgu. terima kasih :)

    1. Waalaikummussalam.. terima kssih fatin.. cikgu tak faham soalan tu.

  159. Cikgu, tema Azfa Hanani mengikut BPK ialah penyamaran atau pengorbanan? Terima kasih cikgu.

  160. NUR HIDAYAH ISMAIL | Reply

    Cikgu, laman ini amat bermanfaat kepada saya. Laman ini juga banyak membantu saya untuk membuat persembahan powerpoint saya di kelas. Terima kasih atas segala pengorbanan dalam membantu memudahkan pengajaran KOMSAS di kelas.

  161. Salam cikgu terima kasih bahan2 cikgu banyak membatu saya semoga cikgu terus sihat dan sentiasa dirahmati ILAHI amin ..

  162. Assalam…terima kasih kerana memudahkan pemahaman dan penguasaan saya dalam Komsas. Terima kasih daun keladi juga kerana saya dan anak-anak didik saya telah dapat memanfaatkan bahan dan maklumat yang ada dalam blog saudara.

  163. Salam… Cikgu bahan-bahan cikgu daripada BPK (nota KOMSAS) sangat membantu saya…

  164. wow… pembelajaran yang mudah.

  165. Cikgu, adakah cikgu ada nota BPK novel konserto terakhir?

  166. Assalamualaikum cikgu….terima kasih kerana menyediakan nota2 yang pasti akn cukup berguna buat semua pelajar….Semoga Allah sahaja yang akan membalas segala kebaikan cikgu..Insha Allah ^_^

  167. the gred nota thank you sir…….

  168. Assalamulaikum cikgu.Saya mohon share bahan-bahan komsas untuk membantu saya dalam p&p komsas.Terima kasih.

  169. Sh Rafidah Sy Mohammad | Reply

    Assalammualaikum ckgu Samsudin…ckgu ada nota novel Melunas Rindu Tingkatan 4 daripada bpk?

  170. Assalamualaikum cikgu . Saya mohon halalkan ilmu yg dikongsi di sini. Saya telah mengambil beberapa nota komsas ting 4 dan 5. Blog cikgu byk membantu P&P saya. Semoga Allah memberkati perjalanan hidup cikgu.

  171. Assalam , boleh sediakan nota novel Melunas Rindu ? :)

  172. salam tuan, nota rujukan utk novel melunas rindu ada x ?

  173. Untuk form1 punya tak ada ker??? Please cikgu, adakan…

  174. Terima kasih cikgu !!!

  175. Assalamualaikum…Mohon izin dan halalkan ilmu ini untuk dikongsikan bersama pelajar-pelajar saya..

  176. sangat menarik minat pelajar

  177. Assalamualaikum,
    saya mohon bertanya kata tugas di bawah yang manakah betul..
    Berapakah harga buah epal ini?
    Berapa hargakah buah epal ini?
    Boleh cikgu jelaskan penggunaan -kah dalam ayat di atas?
    terima kasih cikgu..

  178. terima kasih bnyk – bnyk

  179. assalamualaikum..
    terima kasih kepada lamansesawang kerana create blog ini..
    membantu sedikit sebanyak kepada saya yang ingin melangkah ke ting 5 pd thun 2014…
    arigato

  180. Assalamualaikum…
    Tahniah dan terima kasih..
    semoga Allah memberikan sebaik-baik balasan kepadamu guru…

  181. cikgu, saya nak tanye ada ke tak nota untuk novel konserto terakhir?

  182. As slm… mohon izin untuk dikongsikan bersama anak pelajar, terima kasih kerana membantu

  183. Blog yang amat berguna. Terimah Kasih

  184. Siti Kamariah Pakih | Reply

    tq..ia sangat mambantu. w/pun saya guru sejarah tetapi sy membacanya..menarik..

  185. Sue Hannah De'Cekna | Reply

    Blog nie bagus sangat… sangat membantu dlm pembelajaran saya… pelajar SMK BELURAN II

  186. Salam.saya seorang pelajar ting 5. Minta izin untk djadikan rujukan dlm folio

  187. mohon izin utk mminta nota2 ni ye..terima ksh..

  188. Untuk komsas novel konserto terakhir tak ada ke ? :-) terima kasih untuk nota antologi amat membantu

      1. Nota Konserto Terakhir sudah dimasukkan dalam blog ini.

  189. . Minta izin muat turun dan minta halalkan.Terima kasih

  190. terima kasih ,cikgu :)Bahan KOMSAS cikgu sangat membantu saya dan rakan-rakan!

  191. thanks a lot.. sangat berguna

  192. nanthiine nair | Reply

    this is really a very helpful blog :) thank you so much sir.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 135 other followers

%d bloggers like this: